Ανακοινώσεις, Εκπαιδευτικές

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ 14/11/2019

Τα παιδιά της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν την Προεδρική φρουρά κι έμαθαν για την ιστορία της που είναι χρονικά πάνω από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Άγημα. Σταδιακά ο ρόλος της μετατράπηκε σε αποκλειστικά τελετουργικό, γνώρισμα που υποδηλώνεται και από τις σταδιακές της ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά, από το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το Στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η Προεδρική Φρουρά φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Τζαβέλλα.

Σήμερα η Προεδρική Φρουρά έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

  • Την εγκατάσταση τιμητικών φρουρών όλο το 24ωρο στο Μνημείo του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Πύλη Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.
  • Την επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
  • Την απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς Ξένων Κρατών.
  • Την απόδοση τιμών στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο.

Οι ευζωνικές στολές είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητες και στον τρόπο κατασκευής υπάρχει έντονος συμβολισμός. Δύο είναι οι τύποι στολής: αυτή του αξιωματικού και εκείνη του οπλίτου και διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.

Η χειμερινή είναι η στολή των Μακεδονομάχων, η θερινή είναι η στολή των βαλκανικών πολέμων, η επίσημη είναι η γνωστή μας του τσολιά με τη φουστανέλα με τις τετρακόσιες πιέτες όσα ήταν και τα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Η Προεδρική Φρουρά εκτός από την Ευζωνική, τηρεί και την Κρητική στολή που φοριέται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα στην προεδρική φρουρά έχει προστεθεί τιμητικά και η παραδοσιακή στολή του Πόντου που φοριέται μια φορά τον χρόνο στις 19 Μαΐου ,την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

          Εύζωνας σημαίνει καλά ζωσμένος και για να ενταχθεί ένας στρατιώτης στην προεδρική φρουρά, πέρα από τον σωματότυπό του, πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια για να ανταπεξέλθει στον τιμητικό αυτόν ρόλο του ένδοξου μαχητή και υπερήφανου τιμητικού φρουρού της ελεύθερης πατρίδας.

Την όμορφη και κατατοπιστική παρουσίαση την έκανε η ανθυπασπιστής κ. Ψυχογιού, η οποία με προθυμία απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών.

DSC_4758

DSC_4754

DSC_4762

DSC_4766

DSC_4768

DSC_4789

DSC_4790

DSC_4791