Ανακοινώσεις

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά από πολύμηνη προετοιμασία, εγκαινιάσαμε τη Σχολική μας βιβλιοθήκη.

Η Βιβλιοθήκη μας ονομάζεται «Βιβλιοκιβωτός».

Το όνομά της επιλέχθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου, μεταξύ άλλων έντεκα «ονομάτων» που προτάθηκαν από τους/τις ίδιους /ίδιες τα οποία  προέκυψαν μετά από συζητήσεις και δραστηριότητες μέσα στην κάθε σχολική τάξη. Παραπέμπει στη βιβλική «κιβωτό» η οποία υπήρξε το μέσο για να συνεχιστεί η ζωή πάνω στη γη μετά την καταστροφή. Με τον ίδιο τρόπο και τα βιβλία αποτελούν την κιβωτό της γνώσης που καθοδηγεί τον άνθρωπο να συνεχίζει και να βελτιώνει τη ζωή του και, μέσα από την ανάγνωση, να πραγματοποιεί «περιπλανήσεις» σε μονοπάτια πραγματικών και φανταστικών κόσμων.

Ο χώρος που στεγάζεται η «Βιβλιοκιβωτός» μας, βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο του σχολικού κτηρίου και δίπλα από το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο.

 Πρόκειται για έναν χώρο καλαίσθητο που διαθέτει σύγχρονο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, διακοσμημένο με τα έργα των μαθητών μας, εμπνευσμένα από τον κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης. Για τη διαμόρφωση του χώρου και τον εξοπλισμό, ήταν πολύ σημαντική η συμβολή του Συλλόγου γονέων του σχολείου μας, με υλικά μέσα και πολλές ώρες προσωπικής εργασίας και το κέφι και η δημιουργικότητα των μαθητών μας σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η σχολική μας βιβλιοθήκη διαθέτει 2.500 τίτλους βιβλίων όλων των κατηγοριών: λογοτεχνικά, ιστορικά, μυθολογίας, επιστημονικά, τέχνης, αθλητισμού, παραμύθια, γενικής φύσεως, γεωγραφίας, φυσικών επιστημών, θρησκείας κ.λ.π. τα oποία είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα και ταξινομημένα με το δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης DEWEY : Το σύστημα λέγεται δεκαδικό, γιατί ξεκινάμε από 10 γενικές κατηγορίες στις οποίες καταχωρείται οποιοδήποτε βιβλίο. Κάθε κατηγορία υποδιαιρείται με τη σειρά της σε 10 υποκατηγορίες. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν ειδικότερες κατηγορίες. Η ταξινόμηση βιβλίων δηλώνει έναν τρόπο θεματικής διάταξης των βιβλίων στα ράφια όπου συγκεντρώνονται όλα τα βιβλία του ίδιου θέματος. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να βρει γρήγορα και εύκολα το συγκεκριμένο βιβλίο που τον ενδιαφέρει και παράλληλα κάποιο άλλο βιβλίο με το ίδιο θέμα.

Για την ταξινόμηση των βιβλίων, αναπτύχθηκε πολύ σημαντική συνεργασία με το «Σώμα ελληνικού οδηγισμού – τοπικό τμήμα Καρέα». Με τις γνώσεις, την εμπειρία τους και πάρα πολλές ώρες προσωπικής εργασίας, ανέλαβαν να μας καθοδηγήσουν ώστε να ταξινομηθούν και να καταγραφούν ηλεκτρονικά τα βιβλία μας. Έτσι, μετά από πολύμηνη  συνεργασία με την υποδιευθύντρια του σχολείου μας και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό βιβλιοθήκης, ολοκληρώθηκε η αρχειοθέτηση των βιβλίων και έχουμε στα χέρια μας μια πλήρη καταγραφή σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή ώστε να είναι λειτουργική η πρόσβαση στον κόσμο των βιβλίων που διαθέτουμε.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης λειτουργεί με πολλαπλές χρήσεις: χώρος ανάγνωσης, δανεισμού βιβλίων, δράσεις φιλαναγνωσίας και φιλοξενίας συγγραφέων, χώρος πραγματοποίησης του μαθήματος της θεατρικής αγωγής και ομαδικών δραστηριοτήτων, χώρος συνάντησης για συζητήσεις των μελών της σχολικής κοινότητας.

Κατάλογος Βιβλίων Βιβλιοθήκης